Hirdetés

2016. augusztus 31., szerda

Esztergomi Babits Mihály Emlékház

Egyik esztergomi sétám során találtam rá a Babits Mihály Emlékházra, mely a Esztergomban a (hol máshol) a Babits Mihály utca 9/A címen található az utcán elhelyezett irányító tábla információja alapján.

Az odáig vezető út meredek emelkedését a kilátás kárpótolja,



valamint a Babits Mihály utca rendezett kapualjai.


Az emlékházat egy az utcán elhelyezett irány mutató tábla jelzi, mely után az irányt követve, egy kis keskeny kövezett ösvényen végig haladva érkezünk meg az emlékházhoz.

Az utca irányító tábla és a kis ösvény.


Az esztergomi Előhegyen található a műemléki Babits-villa, amelynek falán Babits Mihály (1883–1941) – a 20. század magyarországi irodalmának egyik legjelentősebb alkotója – kortársainak, barátainak, íróknak, költőknek, művészeknek az aláírása látható. Szokták Autogramfalnak is nevezni. Az emlékház 2013. január 1-től a Magyar Nemzeti Múzeum egyik intézménye.

A Babits Mihály Emlékház Babits utcai "utca frontja".


A Babits Mihály Emlékház Siszler út felől megközelíthető oldala az üveges verandával.



Bent a házban megtekinthető Babits írógépe, felette a költő halotti maszkja. A szobákat Einzinger Ferenc esztergomi festőművésznek, Babits barátjának freskói díszítik. A déli oldalon áll az üveges veranda, sok esztergomi Babits-vers szülőhelye.

A felújított Babits Mihály Emlékház "utca front" része az udvarból.


Az üveges veranda, ablakában Esztergom város gyönyörű panorámájával.


Az Emlékház egyik legkorosabb helyreállított fala az "Autogramfal"


Az udvarból csodálatos körpanoráma tárul elénk Esztergomról, a Dunakanyarral és a háttérben a szomszédos ország Szlovákia is látható. A panoráma egyik legmonumentálisabb látványa az Esztergomi Bazilika mely teljes terjedelmében látható. Valóban ihletet adó környezetbe csöppen az aki ide ellátogat.

További információk: https://hu.wikipedia.org/wiki/Babits_Mih%C3%A1ly_Eml%C3%A9kh%C3%A1z

GPS koordináták: 47° 47′ 26″ N, 18° 45′ 3″ E , Tizedes: 47.790556°, 18.750833°
- CsaB -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése